Babadag

Exită o sumedenie de localități ce se merită a fi vizitate de oricine decide sa călătorească prin România. Una din acestea ar fi orașul Badabag din județul Tulcea. Prima atestare documentară a orașului Babadag datează din anul 1263, după ce Doobrogea a fost cucerită de Imperiul Otoman. Numele de Badabag provine din limba turcă și se traduce ca Muntele Tatălui. În trecut orașul a fost centru administrativ al Dobrogei, fiind și cel mai dezvoltat oraș dobrogean.


Geamia Ali-Gazi Pașa din Babadag


Astăzi, în Babadag, mai pot fi admirate clădiri ce datează din epoca medievală, cum ar fi geamia turcească din secolul XVI, dar și mormântul lui Gazi Ali Pașa. În curtea geamiei putem găsi casa parohială precum și mormântul în care își duce somnul de veci ctitorul geamiei. Trebuie să știți că geamia, contruită pe vremea sultanului Mehmet al III lea, a fost restaurată în anul 1999. Istoria nu a fost tocmai blândă cu acest lăcaș, deoarece a fost incendiat în timpul Războiului ruso-turc din anul 1876. Ulterior, geamia a suferit modificări, acoperișul și plafonul fiind schimbate, iar în părțile laterale ale clădirii au fost amplasate uși suplimentare, fiind construit și un minaret.


Cișmeaua Kalaigi, Casa Panaghia sau mausoleul lui Sari Saltuk Dede sunt doar citeva din locurile ce atrag privirea celor ce trec prin acest oraș. Aici, la Babadag, poate fi admirat şi dealul Koyun Baba. Pe vârful țuguiat al acestui deal, copacii s-au tras în lături şi astfel a apărut o poieniţă unde credincioșii musulmanii l-au îngropat, acum jumătate de veac, pe profetul Koyun Baba. Aici este locul în care Tatăl Oilor, așa cum se traduce numele de Koyun Baba, a găsit soluția pentru a opri șuvoiul distrugător care amenința Babadagul.

Legendele vorbesc despre cum dregătorii din împrejurimi au încercat să arunce pietre și pământ pe fundul fântânii naturale, dar șuvoiul era de neoprit. Văzând că nu mai e nimic de făcut, marele Koyun Baba a venit cu ideea de a folosi lâna oilor pe post de burete, astfel apa își va urma cursul spre peșterile pământului, lăsând oamenii să își ducă traiul în liniște. E bine știut că pentru a vedea cu adevărat frumusețea unui loc pitoresc cea mai bună opțiune ar fi de a-l vizita pentru a te convinge de sinestătător. Badabag își așteaptă mereu vizitatorii pentru a-i cuceri fără nici o îndoială.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*