Baia – sat din județul Suceava, Moldova, România

Comuna Baia din judeţul Suceava este astăzi unul dintre acele oraşe considerate ca și dispărute din România. Dacă în evul mediu, oraşul Baia era unul dintre principalele centre urbane din Moldova și prima capitală a Moldovei, în prezent, această comuna este formată din satele Baia şi Bogata, având 10.000 de locuitori.

Baia din judeţul Suceava


Localitatea Baia din judeţul Suceava este reşedinţa comunei Baia. Dacă în prezent nu mai reprezintă foarte mult din punct de vedere economic şi administrativ pentru zona Moldovei, în evul mediu, oraşul Baia era unul dintre principalele centre urbane din Moldova. Dacă până prin 1950, localitatea Baia a fost reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, astăzi, comuna Baia este situată în judeţul Suceava, la circa opt kilometri de municipiul Fălticeni, fiind unul dintre acele oraşe dispărute din România.


Moştenire de la populaţia formată din saşi, care s-au aciuat pe raza oraşului Baia, dar şi de la maghiari, au rămas două biserici catolice, respectiv Biserica Sfinţii Petru şi Pavel şi Catedrala Catolică din Baia, în prezent existând doar ruina celei de-a doua. O altă atracție turistica ar fi Biserica Albă din Baia care este ctitoria lui Ştefan cel Mare, din 14 – 15 decembrie 1467, după bătălia împotriva oştilor invadatoare ungare conduse de regele Matei Corvin. I se spune Biserica Albă pentru că, în contradicţie cu tradiţia bisericească moldovenească, nu a fost pictată.


Baia nu a fost doar prima cetate de scaun a Moldovei ci şi un centru religios foarte important. Dacă în secolulul al XIII-lea, misionarii dominicani au ridicat o biserică în oraşul Baia, în anul 1337, saşii au construit şi ei o biserică franciscană, în fosta capitală a Moldovei. Oraşul Baia a fost capitala si reşedinţa a primilor voievozi, începând cu Dragoş Vodă şi Bogdan I. În timpul domniei lui Laţcu Vodă, capitala a fost mutată la Siret, iar în 1388, iar sub domnia lui Petru Muşat, Suceava a devenit reşedinţa Moldovei. Târgul Moldova, cum mai era denumit oraşul Baia, a dat numele său întregului teritoriu românesc de la răsarit de Carpaţi. Dacă în trecut reprezenta un centru urban important, acum Baia nu este decât unul dintre acele oraşe dispărute din România