Comuna Grindu, Tulcea

Comuna Grindu este situată în partea de nord-vest a județului Tulcea, pe malul drept al Dunării, zonă cunoscută sub numele “Cotul Pisica”, la aproximativ 8 km în aval de oraşul Galaţi. Cotul Pisicii, aşa cum este cunoscut de veacuri, înseamnă o cotitură în unghi drept a Dunării de Jos. Apa se loveşte neîncetat de malul nu prea înalt, fără zgomot şi fără valuri prea mari.

Stema comunei Grindu
Stema comunei Grindu

Satul Pisica, cum era denumită localitatea în trecut, trece prin toate reorganizările administrativ-teritoriale efectuate la nivel naţional de-a lungul timpului. Numele vechi de Pisica dat localităţii se spune că îşi are originea de la forma Dunării pe care o capătă în această zonă, în forma de pisică, de unde şi denumirea de Cotu Pisicii. Se spune că vechea vatră a satului era stabilită pe Grindul Brăilei, o zonă mai înaltă ce mărginea Gârla Brăilei, un braţ al Dunării, navigabil în acea vreme, ce scurta drumul pe ape între Brăila şi Isaccea şi era intens navigat de către corăbiile turceşti, corăbii ce deseori erau atacate şi jefuite de către locuitorii din zonă. De altfel se zice că aceştia au fost cei care au pus temelia vetrei satului Pisica. În timp, datorită deselor inundaţii, vatra satului a fost mutată cu aproximativ 1 km mai la sud constituind actuala localitate Grindu.

După obţinerea independenţei în 1877, cei care s-au umplut de glorie în timpul luptelor au fost împroprietăriţi cu terenuri acolo unde doreau. Se spune că atunci cei de pe aceste meleaguri au mers la rudele lor in Moldova şi le-au îndemnat să se stabilească în locurile unde se aflau ei. Astfel s-a întemeiat un sat cu o populaţie mai consistentă.

Există două monumente culturale la nivel de patrimoniu mondial UNESCO din apropiere. Cel mai apropiat monument al patrimoniului cultural din România este Delta Dunării, la o distanță de 106 km spre est. Fiind deja aici, s-ar putea să doriți o vizită în unele dintre locațiile următoare: Văcăreni, Reni, Jijila, Luncavița și I. C. Brătianu.