Isaccea – oraș în județul Tulcea, Dobrogea, România

Isaccea este un oraș în Județul Tulcea, Dobrogea, România, pe malul drept al Dunării.Traversat de șoseaua Tulcea – Brăila, acesta este situat la 35 km nord-vest de Tulcea. Din punct de vedere administrativ, orașul cuprinde și satele Revărsarea și Tichilești. Numele actual își are originea probabil de la o căpetenie locală numită Saccea și menționată de cronicarul bizantin Anna Comnena în Alexiada.


În 1340, a fost ocupat de Hoarda de Aur, a fost sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân, apoi Vlad Țepeș a ajuns aici în 1462 în timpul campanilor sale împotriva Imperiului Otoman, dar în 1484 ajunge teritoriu turcesc, otomanii construind aici un fort pentru a apăra granița de nord. Pentru a înțelege mai bine cultura materială specifică a Hordei de Aur, trebuie să remarcăm că Isaccea era așezată foarte aproape de binecunoscutul bord al Dunării din Isaccea la Orlovca. Comuna Isaccea, reprezentat de actualul oraș, este cunoscută pentru rămășițele de locuințe atribuite diferitelor perioade istorice, deoarece zona era un punct de trecere a forței, folosit intens de-a lungul istoriei de diverse grupuri de oameni care au venit.
Cetatea Noviodunum, veche fortificație romană la Dunăre, este una dintre cele mai vechi cetăți din Dobrogea, actualmente acoperita aproape în întregime cu pământ. În urma cu circa 2 ani de zile s-a deschis aici un sit arheologic pentru a recupera diverse piese și a fi expuse la muzeul județean Tulcea. Cetatea a fost baza flotei fluviale romane Clasis Flavia Moesica. S-au păstrat ruinele cetății și unele resturi ale așezării civile.

Mănăstirea Cocoș


Mănăstirea Cocoșu – lăcaș de cult aflat la 8 km de oraș și 6 km de comuna Niculițel, datează din 1833 și a fost înființat de călugării: Visarion, Gheratie și Isaia. Mănastirea este așezată într-un loc retras, la poalele unui deal învăluit în mireasma pădurilor de tei. Odată, demult, de pe acest deal s-a auzit într-o noapte cântecul unui cocoș sălbatic însoțit de o bătaie de toacă. Călugării spun că acest cântec se mai aude și astăzi, uneori.


Existența unui atelier de producere a ceramicii și prezența meșteșugarilor specializați în atelierul de lucru de la Isaccea indică existența unui puternic centru politico-economic sub controlul mongol.