Măcin – oraș în județul Tulcea, Dobrogea, România.

Măcin este al doilea oraş ca mărime din judeţul Tulcea, situat în nord-vestul Dobrogei, la poalele de nord-vest ale Munţilor Măcin. Măcinul are o istorie foarte veche care se leagă de existenţa cetăţii Arrubium, castru roman documentat încă din anul 100 e.n. Cetatea a avut o importanţă ridicată chiar şi după plecarea romanilor, sub bizantini şi apoi sub otomani. A fost punct vamal şi reşedinţă de plasă. Cu toate acestea, economia sa a fost una slabă şi nu s-a dezvoltat ca port important. O nouă viaţă a localităţii a început după unirea Dobrogei cu România. La scurt timp este declarată „comună urbană” şi reşedinţă de plasă.


Deşi zona Dobrogei nu este bogată în muzee, arhitectura locuinţelor din zona este inedită, fiind păstrată din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, turiştii au la dispoziţie, spre vizitare, Casa memorial Panait Cerna, după care se pot bucura de gospodăriile tradiţionale ţărăneşti păstrate în anumite localităţi din Dobrogea. Foarte apreciat în zona munţilor Măcin este şi turismul religios. În această zonă a ţării, există numeroase lăcaşuri de cult care pot fi incluse în traseul turistic al celor care vizitează Dobrogea.


Orasul Macin este situat la confluenta unitatilor morfologice Fluviul Dunarea cu Muntii Macinului, la altitudinea medie de 40 m, in vecinatatea Dunarii Vechi la vest si a Muntilor Macinului (Culmea Pricopanului) la est si nord-est. In antichitate, la Macin a existat un cult al zeului Jupiter Arrubianus, de unde provine numele. Cetatea era cuprinsa in uniunea tribala condusa de Rhemaxos, sau, poate a celei a lui Zyraxes, incluzand si Delta Dunarii. Dupa cucerirea Dobrogei de catre romani (46 e.n.), Arrubium devine resedinta unei unitati romane de cavalerie. Începând cu oraşul Măcin, unde pot fi vizitate Geamia „Mestan Aga”, Mănăstirea din lemn, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, şi până la comuna Niculiţel, unde poate fi văzut unul dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din judeţul Tulcea, respectiv mănăstirea Cocoş, turismul religios în zona dobrogeană este accesibil tuturor.


Cele mai importante obiective turistice din Macin ar fi:
Castrul roman Arrubium, Geamia din Macin, Hanul vechi, Manastirea din Macin, Monumentul Eroilor din Macin,Muntii Macinului, Parcul National.