Comuna Somova, Tulcea

Comuna Somova este situata in partea nordica a judetului Tulcea, la 12 km fata de regedinta de judet, municipiul Tulcea. Amplasamentul pe care il ocupa Somova pe suprafata judetului, in raport cu localitatea resedinta de judet, face ca relatiile acestei comune sa fie strict legate de municipiul Tulcea. Distanta mica dintre Tulcea si localitatea Mineri face ca, din ce in ce mai des, sa apara in acest sat locuinte proprietai ale unor tulceni, conferind acestei localitati statut de asezare „satelit” a municipiului. De asemenea localitatea Parches isi sporeste pe zi ce trece caracterul de sat de vacanta, determinanta principala constituind-o configuratia reliefului acestei asezari, format dintr-o salba de dealuri asezate pe marginea lacurilor formate de garla Somovei.


Localitate situata in judetul Tulcea, la o distanta de 12 km de resedinta de judet. Satele componente ale comunei sunt: Somova, Mineri si Parches. Dupa unele pareri, denumirea comunei Somova provine de la pestele din specia somn, destul de frecvent intilnit pe vremuri in lacurile din apropiere. In ce priveste trecutul, arheologii afirma ca aici a existat un important centru dac. Activitatea economica de baza a comunei este agricultura, dar si piscicultura, comertul, turismul si prestarile de servicii sunt domenii in care isi desfasoara activitatea o buna parte din locuitorii comunei.


Există două monumente de patrimoniu mondial UNESCO. Cel mai apropiat loc de patrimoniu din România este Delta Dunării, la o distanță de 66 km la est. Locațiile următoare: Frecatei, Tulcea, Nalbant, Ceatalchioi și Mihail Kogălniceanu.


Complexul lacustru Somova- Parches, putem spune ca este o mini-delta a Romaniei, cu o biodiversitate asemanatoare cu sora ei mai mare Delta Dunarii. Face parte din rezervatia Biosfera Deltei Dunarii. O zona frumoasa, cu o salba de lacuri inlantuite intre ele prin canale si japse, cu ochiuri de ape strajuite de stuf, unde coloniile de pasari stau ascunse privitorilor. Complexul lacustru Somova- Parches cuprinde lacurile: lacul Gorgonel, lacul Rotundu, garla Somova, lacul Parches, ghiolul Morun, lacul Ciorciovata, lacul Babele, lacul Petica, lacul Somova, lacul Casla, lacul Gasca (zona de protectie pentru speciile de apa dulce). Dintre acestea, lacul Rotundu prezinta interes deosebit, fiind reprezentativ pentru studiul si conservarea biocenozelor adaptate la amplitudini mari ale undei de viitura, precum si pentru producerea ciprinidelor.